Inspiratie

Jan Roothart had, weliswaar onbewust, al vroeg van doen met architectuur. Hij is opgegroeid in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam, toen een utopisch architectonisch kinderparadijs, woonde in een huis van de architect Van Tijen en speelde in één van de door Aldo van Eijck ontworpen speeltuintjes.

Moderne architectuur hoeft niet strak en wit te zijn maar kent nog vele andere schakeringen. Glenn Murcutt en Peter Zumthor zijn eigentijdse architecten die op een zeer oorspronkelijke wijze nieuwe (regionale) architectuur maken. Niet effectbejag maar respect voor de omgeving, voor materialen, licht, ruimte en details zijn belangrijk. De gebouwen zijn verankerd op hun plek.

John Lautner was een leerling van Frank Lloyd Wright, de architect die gebouwen opende naar de natuur, binnen en buiten liepen in elkaar over. Lautner voegde daar glamour en oneindige ruimte aan toe. Bouwlocaties werden grondig beschouwd en dienden ter inspiratie. Hij zocht naar de genius loci, de geest van de plek. Door analyse, intuïtie en inspiratie ontstond een plan.